Håndtering av skadelig seksuell atferd
Når barn og unge viser en seksuell atferd som kan skade andre eller seg selv, er det de voksnes plikt å reagere samt sørge for hjelp og nødvendig beskyttelse.
Noen barn og unge er ekstra sårbare for å bli utsatt for, eller selv utvikle, grenseoverskridende seksuell atferd. Dette kan være barn med ulike funksjonshemminger, barn som er utsatt for vold, overgrep eller omsorgssvikt, barn fra dårlige sosioøkonomiske kår eller barn som har en forstyrret utvikling eller sosialisering.
Tidlig innsats er viktig for å forebygge skade og hjelpe sårbare barn med utfordringer knyttet til bekymringsfull og skadelig seksuell atferd. Kompleksiteten krever samhandling og involvering av ulike faggrupper i en koordinert innsats.
Et godt tverretatlig samarbeid med felles mål og kunnskap om hverandres rolle og kompetanse, øker muligheten for at barn får den faglige og sosiale støtten de skal og bør få – når de trenger den.
Huskeliste for håndtering av skadelig seksuell atferd
1. Stopp atferden
Skadelig seksuell atferd er skadelig både for barnet som utsettes og barnet som utfører handlingene, og krever umiddelbar reaksjon og handling fra voksne. Skadelig seksuell atferd skal stanses umiddelbart. Vi skal ikke avvente, observere og se.
2. Ta vare på begge parter
Ivaretakelse av den som har vært utsatt
Ivaretakelse av den som har utført
Ivaretakelse av foreldre og omsorgspersoner
3. Bruk samråd for å få oversikt
Les mer om foreldre og pårørende her.
4. Utarbeid trygghetsplan
Eksempler på trygghetsplaner finner du i skoleveilederen.
5. Vurder henvisning til barnevern og/eller psykisk helsevern, barn og unge (BUP)
Kartlegging og utredning:
Behandling:
Taushetsplikt
Som offentlig ansatt har alle en pålagt, lovfestet taushetsplikt. Grunnelementet i denne er forbudet mot å gi opplysninger om barn og foreldre til andre.
Det finnes imidlertid en rekke unntak fra taushetsplikten, som gjør det mulig å samarbeide med andre for å kunne følge opp barn og elever.
Opplysningsplikt og meldeplikt
Alle har opplysningsplikt dersom barnevernet ber om opplysninger i en sak hvor de har mistanke om omsorgssvikt, fysisk mishandling, seksuelle overgrep m.m. (opplæringsloven § 15-3 og barnehageloven § 22).
Avvergeplikt
Alle har plikt til å søke å forhindre at alvorlige straffbare handlinger skjer, inkludert vold i nære relasjoner og seksuelle overgrep mot barn. Avvergingsplikten er nedfelt i lov, straffeloven § 196. Avvergingsplikten gjelder for privatpersoner, for yrkesutøvere, til enhver tid og den går foran taushetsplikten.
Avvergeplikten gjelder når du du regner det som mest sannsynlig at en person vil utøve seksuelle overgrep, påføre noen alvorlig skade (inkludert alvorlig psykisk mishandling) eller ta livet av et annet menneske, jf. straffeloven § 196.